A covid vakcina mellékhatásai miatt kap kártérítést egy 30 éves dán nő

Koppenhága közelében él az a 30 éves dán nő, aki elsőként kaphat kompenzációt a Covid-19 oltás okozta mellékhatások miatt - írta a The Local.

A nő 2021 januárjában kapott oltást, és nem sokkal ezután fejfájásra panaszkodott. Kiderült, hogy az agyában és a májában is vérrögök képződtek.

A dán egészségügyi hatóság szerint nem fér kétség ahhoz, hogy ok-okozati összefüggés mutatható ki az oltás és a vérrögképződés között. Ám a kártérítés teljes összege egyelőre nem ismert. A testület úgy döntött, hogy a nőt kompenzálják a káros mellékhatások miatti betegnapok miatt. További kártérítésre is jogosult lehet, ha hosszabb távú problémák merülnek fel nála. És mivel munkája kapcsán kapta meg az oltást, kártérítési igénye lehet a munkáltató irányában is. 

Dánia volt az első ország, ahol a vérrögképződési mellékhatás gyanúja miatt felfüggesztették, majd április közepén teljesen leállították az AstraZenecával való oltást. Svédország, Norvégia, majd részleges – a brit-svéd gyártmányú oltóanyag bizonyos szállítmányaira vonatkozó – tiltást vezetett be több európai állam is. Magyarország nem.