A védettségi igazolvány története

A védettségi igazolvány bevezetését február 11-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Akkor azt mondta, az okmánynak érvényességi ideje nem lesz, a második oltás beadásának dátumát tartalmazza majd. Az is megkapja ezt az igazolást, aki már átesett a betegségen: itt vagy az számít, hogy mikor engedték ki a kórházból, vagy az, hogy mikor produkálta az első negatív tesztet. Akinek csak egy pozitív tesztje van, annak a teszttől számított tizedik naptól lesz érvényes az igazolás.

Megkaphatják az okmányt azok is, akiknél egy hivatalosan bejegyzett laborban elvégzett vérvizsgálat kimutatja az antitestet (vagyis azt, hogy korábban már átestek a víruson). Ezért a vizsgálatért fizetni kell, és ilyenkor a védettség négy hónapig tart.

Március 10-én az is kiderült, az ANY Biztonsági Nyomda 2023. március 1-ig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a védettségi igazolványok szállítására.

Az igazolványt akkor lehet kiadni, ha valaki a koronavírus-fertőzésből meghatározott időn belül felgyógyult, és ezt igazolni is tudja, illetve, ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják. Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza azt.