Ellenanyag kimutatására szolgáló teszt

A vénás vérből történő védettséget vizsgáló ellenanyag teszt (Szerológiai teszt, vagy Centaur tesztnek is hívják) segítségével a labor a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni S-RBD IgG antitest jelenlétét vizsgálja.

Pozitív eredmény esetén a labor eredménnyel lehet Védettségi Igazolványt kérvényezni elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen bármely kormányablakban. Az igénylés díja 3.000 Ft.

Mit mérnek a vénás vérvétel során?

A vizsgálattal a termelt S-RBD IgG antitest mennyisége megállapítható egy 0-150-es skálán, melyből a koronavírussal szembeni védettségre lehet következtetni. 1-től már pozitív az eredmény, és a labor eredménnyel igényelhető a védettségi igazolvány.
1 és 150 közötti eredmény mutatja a pillanatnyi antitest szintet. Ez az érték a Siemens Centaur XPT gép értéke és Unit/ml a mértékegysége. Ez csak más Siemens Centaur XPT gép eredményével hasonlítható össze. Mindegyik gyártó saját mértékegységet használ.

Meddig érvényes a Védettségi Igazolvány?

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.