Karikó Katalin: Egyik koronavírus oltás sem véd a fertőzéstől

Karikó Katalin biokémikus felhívta a figyelmet, hogy egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, de csökkenti annak esélyét, és a koronavírus okozta megbetegedés - különösen a kórházba kerülés - esélyét is jelentősen csökkenti, továbbá a beoltottak kevesebb vírust terjesztenek. Kiemelte, hogy éppen ezért a maszkviselés az oltottaknak is szükséges, amíg magas a fertőzöttek szám - olvasható az egeszsegkalauz.hu oldalon.

Sokan azt hiszik, ha megkapták a vakcinát, nekik már mindent lehet, mert védettek. Ez koránt sincs így. Ők is megfertőződhetnek és akkor a vírust is továbbadják. A vakcinák a kórházba kerüléstől védhetnek meg

– mondja a Pfizer-vakcinát kifejlesztő Karikó Katalin.

Ahhoz, hogy érzékeltesse a koronavírus vakcina hatását azt mondta, a koronavírus oltás olyan, mint az esernyő: megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd.

Elmondta, hogy azért jelenhetett meg több koronavírus mutáns, mert olyan emberek fertőződtek meg, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak, amikor is az elnyomott immunrendszer csak részben tud a vírus ellen harcolni, nem tudja legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeznek a szervezetében.