Mikor elfogadható az antitest szám?

A vénás vérből történő védettséget vizsgáló ellenanyag teszt (Szerológiai teszt, vagy Centaur tesztnek is hívják) segítségével a labor a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni S-RBD IgG antitest jelenlétét vizsgálja. Nem összetévesztendő a szerológiai gyorsteszttel, ami nem ad mennyiségi eredményt és nem használható védettségi igazolvány igényléséhez.

A gyorstesztekkel szemben ezzel a vizsgálattal a termelt antitest mennyisége megállapítható egy 0-150-es skálán, melyből a koronavírussal szembeni védettségre lehet következtetni. 1-től már pozitív az eredmény.

1 és 150 közötti eredmény mutatja a pillanatnyi antitest szintet. Ez az érték a Siemens Centaur XPT gép értéke és Unit/ml a mértékegysége. Ez csak más Siemens Centaur XPT gép eredményével hasonlítható össze. Mindegyik gyártó saját mértékegységet használ.

Pozitív eredmény esetén a labor eredménnyel lehet Védettségi Igazolványt kérvényezni elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen bármely kormányablakban. A pozitív eredmény igazolja, hogy a szervezetben a koronavírus ellen az ellenanyag kimutatható, így a lelet felhasználható a védettségi igazolvány igénylésére a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján.

Negatív eredmény esetén a vizsgált személy szervezetében nincs kimutatható mennyiségű ellenanyag a koronavírus ellen.

Ez a laborvizsgálat a fertőzés után is és mindegyik oltás után is megmutatja az antitestet mennyiségének változása.