Nyárra várható az EU-s covid-19 tanúsítvány

Oltási bizonyítvány kerül bevezetésre júniustól az EU-ban, amit kétszer oltott vagy immunizált emberek kaphatják meg. A dokumentum legfeljebb tizenkét hónapig érvényes.
Az európai oltási bizonyítvánnyal, az úgynevezett "digitális zöld tanúsítvánnyal", amelyet az EU Parlament tagjai megszavaztak, "az uniós polgárok számára garantálni kell a személyek szabad mozgásához való joguk biztonságos gyakorlását Corona idején." 540 képviselő szavazott az "EU Covid-19 tanúsítvány" bevezetése mellett, 119 ellene és 31 képviselő tartózkodott.

Az Európai Bizottság által "digitális zöld tanúsítvánnyal" elnevezett, és most "EU Covid-19 tanúsítvány" névre keresztelt dokumentum nélkül az állampolgári jogok korlátozottak maradnak, és az EU-ban való utazás szabadsága még nehezebbé válik.

Valamennyi EU-tagállamnak el kell ismernie a dokumentumot az egységes belépési szabályok létrehozása érdekében.

Nagy vitát generált a parlamenti képviselők azon követelése, hogy az igazolások birtokosai ne legyenek többé olyan nemzeti koronaszabályozások hatálya alatt, mint például a belépés utáni karantén, amelyet az uniós államok elutasítanak.

Az EU Parlamentjének és az Európai Bizottságnak nyárig, a turisztikai szezon kezdetéig kell megtalálni az általánosan alkalmazható megoldást.